tarafından eklendi tarafından eklendi

Scratch 3 Analog Saat | Ders-17

Scratch 3 Analog Saat

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 2. dönem konuları ağırlıklı olarak kodlama üzerine hazırlanmıştır. Elimden geldiğince her haftaya bir uygulama hazırlamaya çalışıyorum. Sizlerde kendi hayal gücünüzü kullanarak yeni projeler geliştirebilir ve paylaşabilirsiniz.

Projelerinizi scratch.mit.edu adresinden online olarak veya bilgisayarınıza indirerek offline olarak yapabilirsiniz. Nasıl indirip kuracağınız bilmiyorsanız “Scratch Nedir?” yazıma bakabilirsiniz.

Analog Saat

Analog Saat yapmak için öncelikle aşağıdaki saat çerçevesini indiriyoruz ve dekor olarak projemize ekliyoruz.

Scratch 3 Analog Saat | Ders-17 1

Resim1 – Blockodlama Saat Çerçeve

Bu uygulamamızda scratch programındaki algılama sekmesi altındaki “şimdiki saat”, “şimdiki dakika”, “şimdiki saniye” özelliklerini kullanarak analog saat üzerinde saatin canlı gösterimini yapacağız.

Öncelikle scratch kukla kütüphanesindeki “Line” isimli kuklayı ekliyoruz ve “Kostümler” sekmesine geçiyoruz.

Scratch 3 Analog Saat

Resim2 – Kostüm Ayarları

Resim2’de gördüğünüz işaretli nokta kuklamızın orta noktasıdır. Bu kukla için “Sürekli Tekrarla” komutu içinde sağa veya sola dön komutu koyarsak, kuklamız bu nokta etrafında dönmeye başlar. Yani çubuğun ortasına çivi çakılmış gibi hareket eder. Fakat biz saat yapacağımız için kuklanın ortasında değil uç noktasından çivi çakılmış gibi hareket etmesi gerekiyor. Resim3’ü incelediğimizde kuklanın orta noktasını daha net göreceğiz.

Scratch 3 Analog Saat | Ders-17

Resim3 – Kostüm Ayarları

Kuklamızı seçip alt taraftaki büyüteç resmi ile kuklamızı biraz büyütüyoruz. Sonra kuklamızı  biraz aşağıya kaydırdığımızda kuklanın altında ok ile gösterilen “artı” işaretini göreceksiniz. Bu nokta kuklamızın tam orta noktasıdır. Kuklamıza “x:0 ve y:0 noktasına git” dediğimizde kuklamızın tam olarak bu artı işareti olan kısmı belirttiğimiz noktaya gitmektedir. Şimdi gelin saat kadranlarımız için nasıl bir yol izleyeceğimize bakalım.

Scratch 3 Analog Saat | Ders-17

Resim4 – Kostüm Ayarları

Resim4’te görüldüğü gibi Kuklamızın uç noktasını ekranın ortasında bulunan artının üzerine getiriyoruz. Bu şekilde artık kuklamızı döndürdüğümüzde sanki bu noktaya bir çivi çakılmış gibi bu nokta etrafında dönecektir. Zaten saatlerde de bildiğiniz gibi akrep, yelkovan ve saniye kadranları uç noktalarından sabitlenmişlerdir ve bu nokta etrafında dönerler.

Scratch 3 Analog Saat

Resim5 – Saniye – Dakika – Saat Kuklaları

Resim5’teki gibi üç adet line ekleyip renklerini ve boyutlarını değiştiriyoruz. Saniye en uzun, saat ise en kısa kuklamız olacak.

Analog Saat Kodları

Saniye Kodları

Scratch 3 Analog Saat | Ders-17

Resim6 – Saniye Kodları

  1. satırda saniye çubuğumuzu 0,0 noktasına gönderiyoruz. Saniye çubuğumuzun merkez noktasını kostümlerden değiştirdiğimiz için çubuğun uç noktası ekranımızın tam ortasına geliyor.
  2. satırda çubuğumuzu 12 yönüne yani yukarı doğru döndürüyoruz.
  3. satırda saniye çubuğumuzun en üste çıkmasını sağlıyoruz.
  4. satırda sürekli tekrarla bloğu içerisinde “şimdiki saniye” ile “6” yı çarpıyoruz ve çıkan sayı kadar çubuğumuzun dönmesini sağlıyoruz.

Not: Saatin tam bir turu 360 derecedir. Saatimizde 12 saat olduğundan her iki saat arası 30 (360/12=30) derecedir. Aynı şekilde bir saatte 60 dakika ve 60 saniye bulunur. Her iki dakika veya saniye arsında ise 6 (360/60=6) derece vardır. Hesaplamalarımızı yaparken bu değerleri aklımızda bulundurmamız gerekiyor. 

Dakika Kodları

Scratch 3 Analog Saat | Ders-17

Resim7 – Dakika Kodları

Dakika kodlarımızda da saniye kodlarımızın aynısını kullanıyoruz. Sadece “Şimdiki Saniye” yerine “Şimdiki Dakika” Kodumuzu koyacağız.

Saat Kodları

Scratch 3 Analog Saat | Ders-17

Resim8 – Saat Kodları

Saatimizin kodlarında yine dakika ve saniye kodlarının aynısını kullanıyoruz fakat burada en alt katmana git kodunu da eklememiz gerekiyor. Saat kadranı saatlerde en altta bulunan kadrandır.

Bir diğer önemli konu ise biraz fazla işlem yapmamız. Şimdiki saat ile 30’u çarptımızda saat kadranımızı saat yönüne döndürüyoruz. Fakat saat kadranı normalde dakika ilerledikçe çok yavaş bir şekilde bir sonraki saate doğru dönmeye devam eder. Bu sebeple “şimdiki saat x 30” ile “şimdiki dakika / 2” yi topluyoruz ve çıkan sonuç kadar saat kadranımızı döndürüyoruz.

NOT: Biraz daha açıklayabilmek için yine matematiğe başvuracağız.Daha öncede belirttiğimiz gibi iki saat arası 30 derece ve bir saat 60 dakika var. Örneğin; saatimiz 02:30 iken dakika kadranımız 6 sayısının üzerindedir. Saat kadranı ise 2 ile 3 sayılarının tam orta noktasındadır. Eğer “şimdiki dakika / 2” bloğunu eklemezsek saat kadranımız bir sonraki saate geçene kadar 2 sayısının üzerinde sabit kalır. Resim9’da görsel olarak anlatım yapılmıştır.

Scratch 3 Analog Saat

Resim9 – Saat kadranı işleyişi

Bu dersimizin de sonuna geldik. Anlamadığınız bir nokta var ise lütfen yorum olarak yazınız.

Yorum Yaz