tarafından eklendi tarafından eklendi

Scratch 3 Arayüz Tanıtımı | Ders-1

Scratch 3 Arayüz Tanıtımı

Bilindiği üzere Scratch programının 2019 Ocak ayında yeni sürümü Scratch 3 yayınlandı. Arayüzü eski sürüme göre daha iyi bir hale getirilmiş şekilde karşımıza çıkan Scratch 3 bazı yenilikleri de beraberinde getirdi. Görsel anlamda daha büyük bloklar ile kullanışlı hale getirilmiş ve sekmeler kaldırılarak mouse ile aşağı kaydırma hareketi ile tüm kod bloklarına ulaşmak mümkün hale gelmiş.

Şimdi Scratch 3 Arayüzüne birlikte bakalım.

Scratch 3 Arayüz Tanıtımı

Resim1 – Scratch 3 Arayüz Tanıtımı

A. Menü Çubuğu

Menü çubuğunda Dil seçenekleri, Dosya menüsü, Düzenle menüsü, aktif proje ismi ve kullanıcı hesabı bulunmaktadır.

B. Kod Blokları – Kostümler – Sesler

Bu bölümde programımızın en temel öğeleri bulunur. Temel yapı taşımız olan kod blokları kategoriler olarak alt alta sıralanmış halde bulunuyor ve mouse ile aşağı kaydırarak tüm bloklara ulaşabiliyoruz. Bu blokları sonraki derslerimizde ayrı ayrı inceleyeceğiz. Kod blokları ve anlamları için buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kostümler kısmında seçili olan kuklamıza ait kostümler-kılıklar bulunuyor. Bu bölümde kuklalarımız üzerinde düzenleme yapabiliyor ve yeni kuklalar çizebiliyoruz. Sesler kısmında ise projelerimizde kullanabileceğimiz sesler bulunmaktadır.

C. Kodlama Alanı

Bu bölüm sol taraftaki kod bloklarını sürükleyerek taşıdığımız ve kuklalarımızı kodladığımız bölümdür. Seçili olan kukla veya sahneye ait kodlar bu bölümde bulunur.

D. Sahne

Bu bölüm yaptığımız programın çıktı alanıdır. Yani kodladığımız kuklaları canlandırdığımız ve izleyebildiğimiz kısımdır. Buraya kütüphaneden istediğimiz arka planı ve kuklayı ekleyerek C bölümünde kodlayarak değişiklikleri izleyebiliriz. Kuklaları mouse yardımı ile bu bölüm içerisinde hareket ettirebiliriz. Sahnemiz ilk yüklendiğinde varsayılan olarak Scratch Kedisi bizi karşılar. Önemli bir ayrıntıda sahnemiz 360 piksel yüksekliğinde ve 480 piksel genişliğindedir.

E. Kuklalar

Bu bölümde projelerimizi geliştirirken kullanacağımız kuklalar bulunur. Panel içerisinde hazır kukla kütüphanesi bulunduğu gibi ayrıca kendinizde kuklalar çizebilir ve kuklaların özelliklerini değiştirebilirsiniz.

F. Sahne Ayar Bölümü

Bu bölümde başlıktan da anlaşılacağı üzerine sahne seçimi, sahne çizimi, sahne yükleme gibi ayarları ve seçimleri yapabiliyoruz.

G. Başlatma – Durdurma ve Görünüm Ayarları

Bu bölümde yeşil bir bayrak ve kırmızı bir daire bulunmaktadır. Yeşil bayrak projeyi oynatma-başlatma, kırmızı daire ise durdurmamızı sağlar. Ayrıca bu bölümün sağ tarafında görünüm ayarları vardır. Buradan ise sahne alanını küçültüp kodlama alanımızı büyütebiliriz.

 

Scratch 3.0 programının arayüzü kısaca bu şekilde özetlenebilir. Bölümlerle ilgili olarak sonraki derslerde örnek çalışmalar yapılırken detaylara değineceğiz.

Not: Eğer daha detaylı anlatılmasını istediğiniz bir bölüm var ise buradan yorum olarak bildirebilirsiniz.

Yorum Yaz