tarafından eklendi tarafından eklendi

Scratch 3 Dijital Saat | Ders-18

Scratch 3 Dijital Saat

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 2. dönem konuları ağırlıklı olarak kodlama üzerine hazırlanmıştır. Elimden geldiğince her haftaya bir uygulama hazırlamaya çalışıyorum. Sizlerde kendi hayal gücünüzü kullanarak yeni projeler geliştirebilir ve paylaşabilirsiniz.

Projelerinizi scratch.mit.edu adresinden online olarak veya bilgisayarınıza indirerek offline olarak yapabilirsiniz. Nasıl indirip kuracağınız bilmiyorsanız “Scratch Nedir?” yazıma bakabilirsiniz.

Dijital Saat

Öncelikle dijital rakamlarımızı BURADAN bilgisayarımıza indirelim.

Scratch uygulamamıza rakamları yüklemeden önce dikkat etmemiz gereken  en önemli nokta her bir rakamı ayrı ayrı kukla olarak eklemeyeceğiz. İlk olarak “0” sıfır rakamını kukla yükle diyerek yüklüyoruz. Daha sonra kostümlere tıklayıp “0” dışında kalan tüm rakamları kostüm olarak ekliyoruz ve kılık ismi olarak hangi rakamı eklemiş isek o rakamı yazıyoruz. Kısaca özetleyecek olursak, tek bir kuklamız olacak ve bu kuklamıza ait 10 kostüm olacak.

Scratch 3 Dijital Saat

Resim1 – Dijital Saat Kostümler

Kuklamızı ve kostümleri ekledikten sonra kuklamızın üzerine sağ tıklayıp “kopyasını çıkart” diyerek 6 adet kukla oluşturuyoruz. Ayrıca saat, dakika ve saniye arasına koymak için ayraç olarak “:” iki nokta üstüste işareti ekliyoruz. (Daha önce indirdiğiniz rakamlar paketinin içerisinde ayraçlarımız var. Oradan ekleyebilirsiniz. )

Scratch 3 Dijital Saat

Resim2 – Kukla Kopyalama

Kuklalarımızı kopyalayıp çoğaltıktan sonra artık kodlamaya geçebiliriz.

Dijital Saat Kodları

Saat Kodları

Dijital Saat kodları

Resim3 – Saat Kodları

Dijital saatimizin ilk karakteri saatimizin ilk karakteri olduğu için öncelikle “şimdiki saat” bloğunun 1. harfi diyerek şuan ki saatin ilk rakamını almış oluyoruz. Örnek verecek olursak, diyelim ki şuan saat 16:52 olsun. Şimdiki saat değişkeni bize “16” sayısını döndürür. “Şimdiki saatin 1. harfi” dediğimizde ise program bize “1” rakamını gönderecek. Bir sonraki komutta ise “şimdiki saatin 2. harfi” dediğimizde ise program bize “6” rakamını gönderecek.

Gelen değerler “….. kılığına geç” bloğu içerisinde olduğundan dolayı gelen sayı hangisi ise kuklamız o kılığa geçecek. Örneğin şimdiki saatin 2. harfi 6 ise o kukla “6” kılığına geçecek.

Dakika Kodları

Scratch 3 Dijital Saat

Resim4 – Dakika Kodları

Dakika kodları aynı saat kodlarında olduğu gibi kodlanmıştır. Tek fark “şimdiki saat” yerine “şimdiki dakika” kullanılmıştır.

Saniye Kodları

Scratch 3 Dijital Saat

Resim5 – Saniye Kodları

Saniye kodları da aynı saat kodlarında olduğu gibi kodlanmıştır. Tek fark “şimdiki saat” yerine “şimdiki saniye” kullanılmıştır.

Ayraç Kodları

Scratch 3 Dijital Saat

Resim6 – Ayraç Kodları

Ayraç kodlarında sürekli tekrarla bloğu içerisinde 0.5 saniye arayla kuklamız görünüp gizlenecek şekilde kodlanmıştır. Toplamda 1 saniye içinde yanıp sönmesi gerektiği için bu şekilde kodlanmıştır.

Yorum Yaz