tarafından eklendi tarafından eklendi

Scratch 3 ile Konuşma | Ders-5

Scratch 3 ile Konuşma

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 2. dönem konuları ağırlıklı olarak kodlama üzerine hazırlanmıştır. Elimden geldiğince her haftaya bir uygulama hazırlamaya çalışıyorum. Sizlerde kendi hayal gücünüzü kullanarak yeni projeler geliştirebilir ve paylaşabilirsiniz.

Projelerinizi scratch.mit.edu adresinden online olarak veya bilgisayarınıza indirerek offline olarak yapabilirsiniz. Nasıl indirip kuracağınız bilmiyorsanız “Scratch Nedir?” yazıma bakabilirsiniz.

Karşılıklı Konuşma

Bu dersimizde iki kukla kullanarak kuklaları birbiri ile konuşma balonları yardımıyla konuşturacağız.

Scratch 3 ile Konuşma Ders-5

Resim1 – Scratch 3 – Kukla ve Sahne Ekleme

Karşılıklı konuşma olacağı için ilk olarak projemize iki adet kukla ekliyoruz. Daha sonra istediğiniz bir dekoru ekleyerek gerekli ayarlar ve yerleşimi kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Düzenleme işlemlerini bitirdikten sonra kodlamaya geçebiliriz. Kuklaları ayrı ayrı seçerek aşağıdaki blokları sürükle bırak yöntemi ile kodlayalım.

Not: Birden fazla kukla ile çalışıyorsanız kodlama alanının sağ üst köşesinde hangi kuklayı

kodladığınızı görebilirsiniz. İlerleyen derslerde daha fazla kukla ile çalışabileceğimizi düşünerek bu hatırlatmayı yazmayı uygun gördüm. Resim2’de ekran görüntüsünü paylaşıyorum.

Scratch 3 ile Konuşma

Resim2 – Aktif Kukla

Kodlamamız bittiğinde aşağıdaki gibi bir görüntü olması gerekiyor.

Resim3 - Kuklalara Ait Kod Blokları

Resim3 – Kuklalara Ait Kod Blokları

Bu uygulamada dikkat etmemiz gereken nokta birinci kukla konuşurken, ikinci kuklanın ilk kuklanın konuşması süresince beklemesidir. Yukarıdaki örnek üzerinden açıklayacak olursak; ilk kukla 2 saniye boyunca “Merhaba!” diyor ve yine 2 saniye boyunca “Nasılsın?” diye soruyor. Bu esnada ikinci kuklanın hiç bir şey yapmadan beklemesi gerekiyor. Yani 4 saniye beklemesi gerekiyor. Daha sonra ikinci kukla konuşurken aynı şekilde birinci kukla 4 saniye boyunca bekliyor.

Yaptığınız çalışmaları scratch sitesinde sınıfınıza ait stüdyoya kaydetmeyi unutmayınız. İyi çalışmalar.

 

Yorum Yaz