tarafından eklendi tarafından eklendi

5.2.7 Tortop’un Muhteşem Eğer-Yoksa Yaşamı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5. Sınıf 2. Dönem Akışı Değiştiriyorum konusu içerisinde yer alan “Tortop’un Muhteşem Eğer-Yoksa Yaşamı” hikayesini okuyarak başlayalım.

Tortop’un Muhteşem Eğer-Yoksa Yaşamı

Tortop, Kralın çok sevgili evcil kaplumbağasıydı ve harika bir yaşam sürmekteydi. Günlerini bahçedeki fıskiyeli küçük havuzda geçirirdi. Bazen yüzer bazen de uyurdu. Bir saat boyunca kıpırdamadan bir çakıltaşına bakarak kendini eğlendirebilmesinin haricinde çok da değişik bir özelliği yoktu ancak kral Faralya onu yine de çok severdi. Sarayın görevlileri onunla çok yakından ilgilenirlerdi. Havuzunun temiz olmasına dikkat ederlerdi ancak Tortop yosunların üzerinden kaymayı sevdiğinden dibini biraz yosunlu bırakırlardı.

Tortop, basit birkaç kurala dayalı bir yaşam sürerdi. Aslında beyni ancak bir çakıltaşı büyüklüğünde olduğunda bu kurallar birkaç basit EĞER-YOKSA türü kurallardı. Bu kurallar Tortop’un tüm günlük rutinini oluştururlardı. Örneğin ne zaman yemek yiyeceğine karar vermek için çok basit bir mantık yürütürdü.

EĞER karnı açsa

Yemek ye

Bu mantık Tortop için çok iyi çalışıyordu çünkü acıktığı zaman yemek yiyordu ve doğal olarak acıkmadığı zaman da yemek yemiyordu. Bu baya güzel bir sistemdi.

Yaşamının bazı yönleri için EĞER kuralı birkaç farklı davranış biçimini de içerebiliyor. Mesela yüzerken;

EĞER fıskiye açıksa

fıskiyenin altında oyna

YOKSA

büyük kayanın etrafında yüz

Tabii ki Tortop fıskiyeyi kayanın etrafında yüzmekten daha çok seviyordu. Bazen kararlar biraz daha karışık olabiliyor ve birkaç EĞER- YOKSA kuralını birlikte içerebiliyorlar.

EĞER hava güneşliyse

çimenlerde otur

YOKSA EĞER hava ılık ve bulutlu ise

yüzmeye git

YOKSA

uyu

Tortop’un bakımından sorumlu olan bahçıvan çoğunlukla “Bu kaplumbağanın tüm yaptığı yemek yemek, uyumak ve yüzmek” diye dalga geçerdi, ki bu sözler pek de yanlış sayılmazdı. Tortop’un yaşamını düzenleyen mantık EĞER-YOKSA ifadeleri ile birbirlerine bağlanmış 50 kadar farklı davranıştan oluşmaktaydı.

Günlerden bir gün bir araştırmacı geldi ve bir hafta boyunca Tortop’un davranışlarını inceledi. Tortop’un rutinini oluşturan tüm davranışların mantığını 3-4 parşömen kâğıdına sığdırabildi. Bunun ne demek olduğunu anlayabilecek kadar zeki olsaydı Tortop belki de alınırdı, ama onun yerine çimlerde uzanıp birazcık dinlendi – çünkü hava ılık ve güneşliydi.

Ve bir gün hiç akla gelmeyen bir şey oldu. Bahçıvan Tortop belki biraz sıkılmıştır diye düşündü ve ikinci bir büyük kaya ekledi havuza. Bu büyük kaya Tortop’un EĞER-YOKSA ifadelerine dayalı rutinini altüst etmişti. Tortop’un yeni ortama uyum sağlayabilecek başka bir rutin oluşturabilmesi tam bir haftasını aldı.

Sonuçta, eski rutinine bir EĞER-YOKSA ifadesi daha eklemiş oldu.

EĞER sağdaki taşa daha yakınsan

Sağdaki taşın çevresinde yüz

YOKSA

soldaki taşın çevresinde yüz

Böylece hayatında düzen yeniden sağlanmış oldu.

UYGULAMA

1. Tortop’un Muhteşem Eğer-Yoksa masalını okuyun.
2. Tortop’un hava durumuna bağlı hareketlerinin akış şemasını birlikte inceleyelim.

Tortop’un hava durumuna bağlı hareketlerinin akış şeması

Tortop’un hava durumuna bağlı hareketlerinin akış şeması


3. Şimdi 2. kayanın gelmesiyle ılık ve bulutlu bir günde Tortop’un neler yapacağına dair bir akış şeması çizin.

Tortop’un hava durumuna bağlı hareketlerinin akış şemasını indirmek için Tıklayınız

Ilık ve bulutlu bir günde Tortop’un neler yapacağına dair akış şemasını indirmek için Tıklayınız

Yorum Yaz