tarafından eklendi tarafından eklendi

6.1.3 Dosyalar Sıkıştı mı?

Dosyalar Sıkıştı mı?

Bilgisayarın ya da kullandığınız depolama araçlarının (cd, dvd, flash bellek, vb.) bir hafızası vardır. Eğer bir depolama aracına dosyalar kaydedilirken diskteki alanınız yetersizse dosya ve klasörleri sıkıştırarak daha az yer kaplamaları sağlanabilir.

ZİP Nedir?

  • Bir veri sıkıştırma ve arşivleme biçimidir. Dosya uzantısının “.zip” tir.
  • Zip uzantılı sıkıştırılmış dosyaların oluşturulması için ilgili programlardan biri (Winzip, 7zip, vb.) kullanılabilir.
  • Linux ya da herhangi bir Unix tabanlı işletim sisteminde komut satırı yardımı ile bir klasörü sıkıştırmak için kullanacağımız komut “tar” komutudur. Tar hem arşiv yaratma hem de sıkıştırma işlevine sahip bir komuttur.
  • Pardus işletim sistemi için ve aynı zamanda Linux ortamı içinde kullanılabilen diğer bir sıkıştırma programı da PeaZip’tir. Kolay ve hızlı bir şekilde Zip dosyaları oluşturan, oluşturulan dosyaları açabilen, grafik arayüze sahip ve birçok platformda çalışabilen, açık kaynak ve 7-Zip tabanlı ücretsiz bir yazılımdır.
  • Mac işletim sistemi içinse cihazın içerisinde yer alan bir sıkıştırma uygulaması ile kolayca sıkıştırma işlemi yapılabiliyor. Sıkıştırmak istediğimiz dosyaları Finder (Bulan-Bulucu) içerisinden seçiyorsunuz.

Finder, Mac OS X’in en temel uygulamalarından birisidir. Mac açıldıktan sonra otomatik olarak çalışır dosyalar sıkıştı mıve bir daha kapanmaz. Mavi renkli bir gülen yüz ikonu vardır. Sürekli çalışır ve kapatılamaz. Bu pencere ile tüm dosyalara ulaşabilir.

Finder’da sağ tıklıyor ve açılan menüden “Sıkıştır…” seçiyorsunuz.

İlgili program dosyaları sıkıştırıyor ve aynı klasör içerisine “Archive.zip” adlı bir dosya yaratıyor. (Eğer tek dosyayı sıkıştırırsak “Dosya-Adı.uzantı.ZIP” şeklinde oluyor.)

Not: Bu sıkıştırma yöntemi ile parola korumalı arşivler (sıkıştırılmış dosyalar) yaratılamıyor.

Yorum Yaz