tarafından eklendi tarafından eklendi

Scratch Nedir?

Scratch Nedir?

Scratch MIT tarafından geliştirilen basit ve blok tabanlı bir arayüze sahip program geliştirme platformudur. Bu platform bildiğimiz yazılım dillerinin aksine fare kullanılarak, sürükle-bırak mantığı ile çalışan bir platformdur. Daha çok ortaokul ve lise çağındaki çocukların kullanımı için geliştirilmiş ve kodlama mantığını verme açısından oldukça elverişli bir programdır. 2019 Ocak ayında yeni sürümü Scratch 3.0 duyurulmuş ve kullanıma sunulmuştur.

Nasıl Kurulur? Nasıl Kullanılır?

Scratch 3.0’ı kullanmak için hem web (online) ortamını hem de offline (çevrimdışı) programı kullanabilirsiniz. Çevrimiçi ortamda kullanmak için buraya tıklayabilir ve hemen kodlamaya başlayabilirsiniz. Çevrimdışı olarak bilgisayarınıza kurmak isterseni de buraya tıklayarak indirebilir ve bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Eğer web ortamında kullanacaksanız sizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak ve “Oluştur” düğmesine tıklayarak hemen kodlamaya başlayabileceksiniz. “Scratch’a Katıl” düğmesine tıklayarak kayıt olabilir ve yaptığınız çalışmaları hem paylaşabilir hemde istediğiniz yerden ulaşarak düzenleme yapabilirsiniz.

Resim1 - Scratch 3.0 Web Arayüzü

Resim1 – Scratch 3.0 Web Arayüzü

Eğer masaüstü (offline) uygulamasını kullanacaksanız indirdikten sonra dosyaya çift tıklayarak çalıştırıyoruz ve kurulumu tamamlıyoruz. Kurulum bitip programı çalıştırdığımızda bizi Resim2’deki ekran karşılayacak.

Resim2 - Scratch 3.0 Masaüstü Arayüzü

Resim2 – Scratch 3.0 Masaüstü Arayüzü

Scratch desktop(masaüstü) ilk açıldığında menüler İngilizce olabilir. Türkçe yapmak için sol üstteki dünya simgesine tıklayarak Türkçe’yi seçebilirsiniz.

Resim3 - Scratch 3.0 Türkçe Yapma

Resim3 – Scratch 3.0 Türkçe Yapma

 

Yorum Yaz